Mits: “Lowlands is absoluut een van mijn hoofddoelen”

woensdag 10 juni 2015  Door: Chantal
Wie de afgelopen tijd in Flevoland bij een talentenjacht is geweest, heeft hem waarschijnlijk wel op het podium zien staan: Mitchell Geleijnse oftewel Mits. In mei bracht hij zijn debuut-EP ‘Buiten van binnen’ uit, en dat was voor ons een goed excuus om eens even met de singer-songwriter om de tafel te gaan zitten. “Eindelijk mijn eerste plaatje!”

We zeggen nu wel singer-songwriter, maar dat is niet hoe Mits de muziekwereld inrolde. ‘In groep 8 hoorde ik Eminem, en dat vond ik helemaal cool. Ik begon met het na-rappen van zijn teksten, toen begon ik zelf met rijmen, freestylen op school en mijn eigen teksten schrijven. Ik ging liedjes opnemen, ook al had ik helemaal geen verstand van mixen en dergelijke. Zo is het een beetje begonnen. Maar op een gegeven moment kwam ik er achter dat zingen ook wel goed ging, en dat dat echt mijn ding was. Toen ben ik dat verder gaan ontwikkelen en dit is dan eindelijk mijn eerste plaatje!’
Ja, als we het toch over de EP hebben, wat kunnen mensen daar van verwachten? ‘Ehm, ik denk, maniertjes van mij. Ik leg iets uit zonder het echt te zeggen. Dus ik zeg niet: “Ik loop en ik zit”, nee, ik omschrijf het zodat jij denkt “oh, hij is aan het lopen.”  En ik maak wel echte luistermuziek, op de plaat. Live met de band is het wel wat harder. De mensen achter me willen gewoon meppen, en dat is ook wel eens lekker. En met die EP…’ Lachend: ‘Als je hem wat harder zet kun je je hoofd er wel op bewegen.’
‘De inspiratie haal ik vooral uit mezelf. Wat ik meemaak, wat ik zou willen meemaken of juist absoluut niet. Als iemand anders iets overkomt, dan probeer ik me voor te stellen hoe ik daar mee om zou gaan. De liedjes zijn wel veel in de ik-vorm, maar het hoeft niet altijd over mij te gaan.’
Dat de EP “slechts” 5 nummers heeft mag nog een wonder heten, want Mits loopt over van de inspiratie. ‘Ik maak elke dag wel minstens één liedje. Negen van de tien keer gaat het liedje ook de prullenbak in, maar mijn hoofd zit gewoon vol met allemaal dingen, en dat moet er uit. Dat doe ik op deze manier.’
Niet zo gek dat Mits “een album uitbrengen” dan ook hoog op zijn to-do-lijstje heeft staan. ‘Als het goed is komt er eind oktober een plaat uit, als we dat redden. Ik heb nu al twaalf liedjes klaar staan voor het album, maar ik wil er ongeveer achttien maken. Dan weet ik zeker dat ik er uiteindelijk een stuk of twaalf overhoud. Ik heb nu wel al zoveel liedjes, en die vind ik allemaal goed. Maar de rest moet ik nog schrijven en die worden natuurlijk veel beter. Dus wat en hoeveel er op komt te staan weet ik nog niet precies, maar hopelijk komt de plaat er dit jaar nog.’
Over het to-do-lijstje gesproken, wat staat er nou helemaal bovenaan? Wat zou Mits echt nog een keer gedaan willen hebben? Daar hoeft hij niet lang over na te denken: ‘Op Lowlands staan. Ik heb nog wel meer dromen hoor, maar Lowlands zou werelds zijn. Hemels. Dat is echt iets om naartoe te werken. En het is ook wel mogelijk hier in Nederland. Van daaruit krijg je ook weer meer kansen om op te treden met bepaalde mensen of op bepaalde plekken. Maar Lowlands is absoluut een van mijn hoofddoelen.’
Tot slot dan nog: welk advies heeft Mits voor beginnende artiesten? ‘Als je hoort dat de muziek die je maakt niet zo best is, en dat hoor je, en de mensen om je heen ook, dan is dat misschien niet de muziek die je moet maken. Ik maakte hiphop en dat vond ik wel cool, maar dat was niet echt wat ik wilde. Maar ik was al zo ver met hiphop dat ik dat niet allemaal weg wilde gooien om mezelf ineens als zanger te presenteren. Die stap nemen was moeilijk. Mensen blijven je ook herkennen als “die rapper” en dan zal de nieuwe muziek ook wel “van die rapmuziek” zijn, “dus dat hoef ik niet”. Zoek dat eerst voor jezelf uit. Probeer wat verschillende stijlen. En zelfs als het niet klinkt kun je er waarschijnlijk voor jezelf nog wel iets uithalen, en dat allemaal samenvoegen tot jouw eigen sound. Gooi ook niet meteen alles online, denk daar eerst over na. Ga eerst je eigen ding doen, maak eerst uit wie je zelf bent en wat je wilt zijn. Maak je geen zorgen over wat andere mensen denken van de muziek die je wilt maken, jij hebt niks met hen te maken. En blijf natuurlijk je best doen. Maar dat moet sowieso.’
Foto’s: Charles Ruys
Artwork tweede foto en afbeelding bij headlight: MZ

 

 

http://www.jonginalmere.nl/showblogs.asp?blo_id=101324#.Ve7IoRvos5v